Fata de apele interioare, care ocupă abia 0,2/10 din suprafata planetei noastre, marilor si oceanelor le revine cam 7/10 din aceasta suprafaţă. Ele formeaza un mare tot independent a carui configuratie a variat mult in decursul timpului.
Cea mai importanta caracteristica a apei marine o constituie salinitatea ei.
Apa marina este o soluţie de saruri si gaze de natura chimica foarte variata. In acest sens, exista mari deosebiri intre cele din largul oceanelor, mult mai stabile in compoziţia lor si apele marilor ţarmurene, ale mediteranelor, ale marilor interioare.
Caracterele chimice mai interesante le dau nu atat valorile absolute ale concentratiilor, ci raporturile dintre continutul relativ al principalelor componente. Raporturile dintre concentratiile acestora sunt oarecum aceleasi in apele marine, si faptul acesta determina o oarecare constanta in compozita mediului oceanic.
Principala componenta a salinitaţii este clorura de sodiu, careia ii revin cam 80% din total, alaturi de care inca cel puţin sase corpuri solide se afla solvite, in proportii usor dozabile.
Asa sunt clorura de Mg, sulfaţii de Mg, de Ca, de K, carbonatul de Ca, bromura de Mg.
Daca Na, Mg, Ca, K si Br, constituie alaturi de clor, sulfati, bicarbonati, strontiu si acid baric (710 mg-l) componentii majori ai apelor marine, insa pe langa ele, aceste ape contin si alte elemente care se găsesc in proportii extrem de mici, adesea numai ca urme. Ele reprezintă componenţii minori sau oligoelementele apelor marine; I, F, Ag, Au, Si, nitraţii, fosfaţii etc. Acestea nu pot fi decat foarte greu determinate, prin analize speciale, dar sub aspect biologic trebuie sa aiba o deosebita importanta prin faptul ca unele organisme le pot extrage din apa si le pot retine in corpul lor.
Apa de mare contine oligoelemente, adica elemente esentiale pe care organismul uman nu le poate sintetiza. Acestea sunt utile in cantitati foarte mici pentru buna functionare a organismului.
Rolul oligoelementelor:
Intaresc sistemul imunitar, catalizeaza fenomenul ionizarii.
Cuprul are rol antiinfectios, anti viral, antiinflamator si intareste mecanismele de aparare.
Magneziul intervine in mecanismele imunologice si reactiile antialergice.
Magneziul intervine in mecanismele imunologice si reactiile antialergice.
Fierul contribuie la oxigenarea celulara si asigura o buna functionare a aparatului respirator.
Sulfatul regleaza ventilatia pulmonara si asigura protectie impotriva infectiilor respiratorii.
Seleniul are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si mentine integritatea membranei celulare.