Soluțiile pe baza de apa sarata sunt in general impartite in izotonice - unde concentratia de sare este egala cu concentratia naturala din corpul nostru (0,9%) - și hipertonice - unde concentratia de sare este mai mare decat ceea ce ar fi în mod normal in corpul nostru (> 0,9%).. Mai mult decat atat, solutiile pe baza de apa sarata sunt impartite în solutii saline (apa purificata plus clorura de sodiu) si apa de mare (contine clorura de sodiu, minerale și oligoelemente).
Solutiile izotonice sunt potrivite pentru curațarea nazala, ele nu pot funcționa ca decongestionante. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea au aceeasi concentratie de sare cu tesuturile sinonazale.
Solutiile hipertone, in plus fața de curațare nazala, pot fi considerate ca decongestionante naturale, deoarece acestea au o concentratie de sare mai mare decat tesuturile. In acest fel, solutiile hipertone sunt capabile sa "scoata" excesul de apa din membranele mucoase (prin procesul de osmoza), reducand astfel spatiul pe care tesuturile inflamate il ocupa in cavitatile nazale, in plus fata diluarea mucoasei vascoase care s- a acumulat. Mai mult decat atat, s-a demonstrat stiintific ca, cilii vibratili care sunt responsabili pentru evacuarea mucusului si a particulelor de murdarie si care in anumite conditii nu functioneaza corespunzator, isi imbunatatesc functiile cu ajutorul solutiilor hipertonice. Cu toate acestea, o prea mare concentrație de sare (> 3%) s-a dovedit a avea efecte opuse asupra functiei cililor si in plus este iritanta pentru mucoasa sinonazala. Gargara cu apa sarata poate ameliora o durere in gat.
Apa de mare este imbogatita cu oligoelemente. Oligoelemente sunt esentiale pentru viata. Astfel, se considera ca solutiile pe baza de apa de mare sunt mai benefice decât niste soluții saline simple.
Apa de mare hipertonica difera de apa de mare izotonica prin aceea ca:
Decongestioneaza mucoasa nazală prin drenaj
Imbunatațește activitatea muco-ciliara si, prin urmare, indeparteaza murdaria și mucusul